Fast i Sverige!

Nu är jag i Sverige igen och kommer att vara så några månader till. Det känns lite sådär med tanke på att det börjar bli rejält kallt och att jag kommer att få spendera en stor del av vintern här i Sverige. Snö är väl fint och så, men värmen i LA är faktiskt att föredra i längden. Men det är inte så mycket att göra åt, det är som det är med den saken och jag kan i alla fall se fram emot att få fira en riktig svensk jul. Det är någonting som jag har saknat borta i landet ”over there” mer än en gång. Amerikanerna förstår helt enkelt inte hur man firar jul på gammalt hederligt svenskt vis!

Riktig svensk Lucia
Det jag ser fram mot mest är dock inte själva julen, utan Luciafirandet. Amerikansk jul är ju, trots allt, okej och jag har vant mig vid den. Något riktigt Luciafirande finns dock inte där borta. Well, kanske uppe i Minnesota som har har störst andel svenskättlingar av alla stater. En mycket stor andel av alla norrmän och svenskar som emigrerade till USA slog sig ner i just Minnesota och det märks fortfarande.

Kulturen där uppe påminner mycket om den nordiska, med saker som ”Minnesota long goodbye” som innebär att det tar en evighet att säga ”hejdå” efter en fest eller middag (ungefär som i Sverige) och en hel massa annat. Däruppe kan man också stöta på Luciatåg om man har tur.

Ingenting ont om svensk-amerikaner som firar Lucia, och de gör sitt bästa, men än så länge kan de inte mäta sig med svenskt Luciafirande. Nu vet jag att det är lite tidigt att tala om Lucia, men det struntar jag i. Här kommer därför en video som visar hur luciafirande ska gå till!

Tur i oturen
Även om jag föredrar att bo i LA vid den här tiden på året så lider jag ingen nöd. Dessutom upptäckte jag någonting som gör hela situationen mycket bättre: det är halva priset på Trademax just nu! Så jag kan äntligen ta tag i min lägenhet i Stockholm och fixa de möbler som jag verkligen vill ha utan att behöva ruinera mig. Jag köper ju mycket borta i LA, men det gäller inte tyngre möbler eftersom de är aningens jobbiga att transportera hit. Soffor och liknande köper jag definitivt hellre i Sverige, för även om priserna är högre så äter ju transportkostnaderna upp mellanskillnaden och mer därtill.

Det första jag ska skaffa mig är en riktig U-soffa, en soffa där dels vänner och släktingar som kommer på besök får plats och där jag även har riktigt gott med plats att breda ut mig framför teven. Ska jag behöva bo i Sverige när det är som kallast och mörkast så kan jag verkligen behöva det, och nu när det är halva priset så är det ju inget snack om saken. Förutom en U-soffa vet jag inte riktigt vad jag behöver, men jag kommer säkert att hitta något.

No Comments, Be The First!

Your email address will not be published.