Att jobba i LA

För att få jobba i USA så krävs det att man har ett arbetsvisum. Det finns olika typer av arbetsvisum som man kan få på olika sätt. Ska man bara jobba en kortare period kan man få ett så kallat non-immigrant visa. Det är ett slags längre uppehållstillstånd som räcker i ungefär ett år från och med att man anländer till USA. Ska man jobba en längre tid måste man ha ett så kallat green card, eller ett H1-B-visum som det egentligen heter. Ett green card kan man till exempel få genom att en arbetsgivare sponsrar och går i god för den personen som de vill anställa. För att det ska ske måste du förstås oftast ha någon slags specialkompetens eller på något annat sätt vara väldigt attraktiv att anställa.

Ett annat sätt att få ett green card, det sättet som jag själv använde mig av, är att delta i Diversity Immigrant Visa Program, eller green card lottery som det kallas. Lotteriet är till för de länder som inte har haft över 50 000 immigranter till USA de senaste fem åren och det gör att en svensk medborgare kan kvalificera sig för att delta. Har man turen att bli utvald så får man ett permanent uppehållstillstånd i USA. Jag deltog som sagt i lotteriet och fick på den vägen mitt arbetsvisum. Jag hade tur helt enkelt. Ett green card kan man ju också, som man ofta ser i filmer, få genom att gifta sig med en amerikansk medborgare, men det är förstås inget jag rekommenderar om man nu inte vill göra det för kärlekens skull.

Hur som helst så är det ju inte bara pappersarbetet som är viktigt när man ska flytta över halva jordklotet för att jobba. Man måste ju till exempel ha en bostad, vilket inte alltid är det allra enklaste att få tag på. Det bästa är förstås om man har kontakter i USA eller på annat sätt kan få hjälp av någon som finns på plats, men är man driven och ger sig den på att man ska göra det på egen hand så kan det förstås också gå lika bra.

En annan sak som man måste fundera över är om man är mentalt redo. Man kan ha alla praktiska detaljer i ordning, men man måste också sätta sig ner med sig själv och faktiskt tänka igenom vad det är man gör. Det är en stor omställning att flytta till ett annat land, som ligger så långt bort och som i många avseenden är väldigt annorlunda, även om det förstås har en hel del likheter också. De som vill jobba i USA har ofta drömt om det och tänkt på det en längre tid, men även om man har gjort det så kan det faktiskt vara bra att bara fundera ett varv extra innan man dyker in i det med huvudet före.

Däremot tycker också att man ska våga satsa lite. Det går ju faktiskt alltid att komma hem igen, så man ska inte heller vara för rädd och försiktig om man vill komma någon vart!

No Comments, Be The First!

Your email address will not be published.